В момента съществува огромен недостиг от такива специалисти Кметът на Бургас

...
В момента съществува огромен недостиг от такива специалисти Кметът на Бургас
Коментари Харесай

СУ Св.Климент Охридски обмисля да открие магистърски програми по математика и информатика в Бургас

В момента съществува голям дефицит от такива експерти

Кметът на Бургас Димитър Николов и управлението на Факултета по математика и информатика разискаха вероятностите за разкриване на магистърски стратегии във Филиала на Софийски университет " Св. Климент Охридски " в Бургас, които да приготвят учители за профилираното образование по математика и информатика на учениците в междинните учебни заведения. Поводът е, че сега в просветителната система съществува голям дефицит от такива експерти.

Доцент Първан Първанов и екипът му – проф. доктор Мая Стоянова, проф. доктор Милен Петров и доцент доктор Асен Божилов, са в града по покана на Филиала в Бургас – първият в 135-годишната история на Софийския университет, който още от тази есен ще образова студенти в бакалавърски и магистърски стратегии.

По време на работната среща с декана и заместник-деканите на Факултета по математика и информатика, кметът Димитър Николов показа още, че Бургас има всички предпоставки да е хазаин на Националната студентска олимпиада по математика през 2024. Право да взе участие в олимпиадата като играч има всеки студент от бакалавърска или магистърска стратегия на висше учебно заведение в Република България.

„ Бургас разполага с нужните бази и потенциал да семейства събитието, а през последните годините натрупахме и стабилен опит в провеждането на влиятелни конгреси с учебен, състезателен, културен и развлекателен темперамент “, съобщи кметът Димитър Николов.
 Ръководството на Факултета по математика и информатика на СУ " Св.Климент Охридски " се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по обучение Йорданка Ананиева 
INSAIT в Бургас е още една опция за съдействие, която кметът Димитър Николов сложи на разискване. Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) е основан в партньорство с два от водещите софтуерни университета в света - Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL) посредством интернационално съглашение, утвърдено от Народното събрание. Институтът е структуриран като особено звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски ”. Технологичните колоси Гугъл, DeepMind, Amazon Web Services и български IT водачи са измежду вложителите в първия по рода си сходен център в Източна Европа. Основният фокус на INSAIT е върху научните достижения: осъществяване на проучвания на международно равнище, привличане на интернационалните учени с изключителни достижения и образование на идващото потомство студенти и софтуерни водачи.

„ Всеки 15-и студент на ФМИ е от Бургас “, показа доцент Първанов. За да бъде развиван капацитетът на учениците в областта на точните науки Община Бургас, Бургаският филиал на Софийски университет и Факултетът по математика и информатика ще си работят взаимно. Предвижда се преподаватели от ФМИ да имат профилирани часове в ППМГ „ Акад. Никола Обрешков “ и Гимназията по компютърно програмиране и нововъведения. Това ще даде по-задълбочена подготовка върху материала нужен за матурата по математика.

Екипът на Факултета по математика и информатика организира срещи-дискусии с възпитаници в двете учебни заведения и се срещна на място с базата на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и нововъведения.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР